fbpx

Conacul Secuiesc

Despre

Despre

Conacul Secuiesc

s-a născut din dorința de a vă oferi atât un loc de odihnă, cât și șansa de a cunoaște tradiția, cultura și frumusețea satului Colțești și a regiunii din preajma Munților Trascău.  Conacul se inspiră estetic din arhitectura tradițională a satelor Rimetea și Colțești.

Colțești (în maghiară Torockószentgyörgy) este un sat în comuna Rimetea din județul Alba. Zonă excelentă pentru a vă deconecta de la rutină zilnică, zona Rimetea-Colțești abundă în activități în aer liber, potrivite pentru mari și mici. Zăboviți la noi câteva zile, pentru a vă reîncarca bateriile, savurând ce avem noi mai bun: liniște, mâncare sănătoasă și aer curat. Abordați cărarea abruptă și grohotișul impunătoarei Pietre a Secuiului în echipament adecvat. Efortul, de aproximativ 90 de minute, va fi meritat, odată ajunși în vârf. Priveliștile care vi se vor dezvălui de la 1128 de metri înălțime vă vor tăia respirația și umple memoria telefonului.

La Conacul Secuiesc este semnal la telefon doar în rețelele Vodafone și Orange.

Conacul Secuiesc oferă cazare în 33 camere clasificate cu 4 margarete.

Turul virtual


Tur virtual realizat de SEE360.ro

Colțești
Colțești

Rimetea, “satul caselor albe”

Din centrul satului, porniți către Cetatea Trascăului. Urcușul domol, de o jumătate de oră vă va duce în mijlocul ruinelor cetății ridicate în secolul al XIII, de vice-voievodul Ardealului, martoră a istoriei zbuciumate a locurilor.

Relieful Pietrei Secuiului, dominat de stânci și canioane, e destinația preferată a celor în căutare de senzații tari: zbor cu parapanta, alpinism sau speologie.

Rimetea, “satul caselor albe” e singurul sat românesc distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Vizitați Muzeul Etnografic pentru o călătorie înapoi în timp: cu o colecție de peste 11.000 de piese, încăperile lui spun povestea vieții generațiilor de locuitori din zonă și a ocupațiilor lor – mineritul, metalurgia şi prelucrarea lemnului.

Vechea moară de apă a satului, datând din secolul XVIII, e încă folosită ocazional de localnici.

Piatra Secuiului din Munții Trascăului

Satul Colțești, adumbrit și el de impunătoarea Piatră a Secuiului, oferă priveliști de neuitat. Una dintre ele e Cetatea Trascăului, construită la final de secol XIII de vice-voievodul Thorotzkay.

Călătorului îi stă bine cu drumul spune un vechi proverb dar și mai bine îi stă când face un popas strașnic într-un loc de poveste, cu bucate așa de gustoase că te lingi pe degete și oameni așa de primitori că nu te-ai mai da dus.

Parcă, parcă ai mai zăbovi un pic, ca să prinzi puteri precum eroii basmelor copilăriei.

Ș-apoi, bag de seamă că unul dintre eroii din poveste chiar și-a găsit loc de odihnă în Ardeal, pe Valea Arieșului. Pe măsură ce te apropii, îl poți zări din depărtare, cum odihnește senin, cu cerul pe frunte, uriașul de calcar de la Rimetea. Stă în tihnă cu fața spre cer, străjuind împrejurimile.

Piatra Secuiului din Munții Trascăului, pare a fi Sfarmă Piatră din poveștile lui Ispirescu. Întreg peisajul ce o înconjoară este desprins parcă dintr-o basm din acelea ce îți fac inima să tresare de emoție, chiar și dacă anii copilăriei sunt demult duși.

Colțești
Colțești

Se spune prin partea locului că aici, la Rimetea, soarele răsare de două ori. La prima încercare se ascunde repejor după primul pisc semeț din mantia uriașului de piatră, ca apoi să apară din nou inundând valea dimprejur.

Mai cu seamă pe vreme bună, uriașul de piatră te îndeamnă parcă să te apropii. Să te încumeți să urci până în vârf pe drumul bolovănos ce începe molcom din sat și devine mai aprig odată ajunși la poalele muntelui.

Apoi până în vârf totul devine un test de rezistență și răbdare, dar dătător de zvâc și voie bună. De la înălțimea de 1128 m, poți să vezi de ce a meritat urcușul.

Locul ăsta de poveste se arată în toată splendoarea lui: casele albe, Cetatea Trascăului și munții ce împrejmuiesc valea ca într-un căuș de palmă.

După o asemenea încumetare cu uriașul adormit, ce merge mai bine decât ceva de-ale gurii, și un pic de odihnă. Și unde altundeva dacă nu la conac, la Conacul Secuiesc din satul Colțești, unul din cele două sate ale comunei Rimetea. Comuna este renumită pentru casele vechi de sute de ani, cu pereți albi, imaculați. Sunt case vechi, construite încă din secolul XVII, dar conservate și restaurate cu măiestrie de localnicii mândri de comuna lor. Satul Rimetea este singurul sat din România care a primit premiul “Europa Nostra” al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Cea mai veche casă din sat a fost construită în 1668 și apoi restaurată în 2004.

Cu fațada albă ca spuma laptelui și coloane maiestuoase la intrare, Conacul te îmbie să îi treci pragul. Gazdele cumsecade îți vor pune pe masă bucate dintre cele mai alese din bucătăria tradiționala, specifică zonei. Fac un gulaș bun de tot și asta o spunem și noi dar și miile de oaspeți ce le-au trecut pragul. Servită într-un ceaunel de fontă, atârnat deasupra unei flăcărui pentru a o ține caldă, mâncarea asta cu adevărat te face să te lingi pe degete. Pe lângă asta, te pot servi cu multe alte bunătăți, toate gătite din ingrediente alese de la micii producători locali.

Renumita fabrică de brânzeturi Torockoi, “odaia laptelui deplin” cum scrie pe fațada-i albă, aparține și ea gazdelor Conacului. Cu gustul copilăriei în gând, acela de lapte proaspăt muls, sau smântână ori brânză proaspătă cu mămăligă, lactatele se fabrică la Torockoi cu smerenie în fața naturii și iubire.

Pe vremea când au început, luau comenzile prin telefon și pentru asta trebuia să urce până la Cetatea Trascăului, pentru că era singurul loc cu semnal din toată zona. Acum o ruină, cetatea a fost construită în secolul XIII pe un vârf calcaros, la miazănoapte de satul Colțești. Pe timpuri locuită și folosită ca loc de refugiu, poartă și acum peste veacuri aerul medieval ce dă și mai multă savoare întregii zone.

Dacă-i rost și de odihnă pentru călător, numai bine că tot la Conacul Secuiesc o poți afla. Au 23 de camere pentru odihnă, pe alese. Numai să le spui cu ceva timp înainte. Sunt așa de ospitalieri, mâncarea e așa de bună și aerul atât de curat, că au mereu oaspeți.

Sunt pregătiți să primească de la mic la mare, oameni mari și prichindei. Aceștia din urmă se pot distra în locul de joacă amenajat chiar în curtea conacului, în timp ce oamenii mari se pot relaxa pe terasă, la aer curat de munte cu miresme de fân și flori sălbatice.

Noi am simțit Conacul Secuiesc și toată zona înconjurătoare ca pe un loc unde te poți întoarce ori de câte ori viața cotidiană este mult prea pe repede-înainte.

Totul aici are un alt ritm, molcom și așezat ce îți dă liniște și timp de reflecție.

Iar oamenii sunt atât de primitori și atenți cu fiecare musafir în parte!

Musai să suni înainte și să anunți că mergi. Nu de alta, dar nu ar fi fain să faci cale întoarsă fără să te bucuri de acest loc.

Rezervă acum

Rezervări & Program

Pentru a vă bucura de o experiență deplină la restaurantul nostru, vă recomandăm să vă rezervați masa la
Telefon Rezervări: 0720 055 385

Luni – Duminică
Mic dejun – 8:00-10:00 (cazați)
Mic dejun a la carte-8:00-12:00
Meniu a la carte 12:00-21:00 

Timpul maxim de ocupare a unei mese este de 2 ore!