Povestea Conacului

DESPRE

CONACUL SECUIESC COLȚEȘTI

Colțești (în maghiară Torockószentgyörgy) este un sat în comuna Rimetea din județul Alba. Zonă excelentă pentru a vă deconecta de la rutină zilnică, zona Rimetea-Colțești abundă în activități în aer liber, potrivite pentru mari și mici. Zăboviți la noi câteva zile, pentru a vă reîncarca bateriile, savurând ce avem noi mai bun: liniște, mâncare sănătoasă și aer curat. Abordați cărarea abruptă și grohotișul impunătoarei Pietre a Secuiului în echipament adecvat. Efortul, de aproximativ 90 de minute, va fi meritat, odată ajunși în vârf. Priveliștile care vi se vor dezvălui de la 1128 de metri înălțime vă vor tăia respirația și umple memoria telefonului. Din centrul satului, porniți către Cetatea Trascăului. Urcușul domol, de o jumătate de oră vă va duce în mijlocul ruinelor cetății ridicate în secolul al XIII, de vice-voievodul Ardealului, martoră a istoriei zbuciumate a locurilor. Relieful Pietrei Secuiului, dominat de stânci și canioane, e destinația preferată a celor în căutare de senzații tari: zbor cu parapanta, alpinism sau speologie.

Tur virtual realizat de SEE360.ro
RIMETEA ALBA IULIA

SATUL CASELOR ALBE

Rimetea, “satul caselor albe” e singurul sat românesc distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Vizitați Muzeul Etnografic pentru o călătorie înapoi în timp: cu o colecție de peste 11.000 de piese, încăperile lui spun povestea vieții generațiilor de locuitori din zonă și a ocupațiilor lor – mineritul, metalurgia şi prelucrarea lemnului. Vechea moară de apă a satului, datând din secolul XVIII, e încă folosită ocazional de localnici.

MUNTII TRASCAULUI

PIATRA SECUIULUI DIN MUNTII TRASCAULUI

Satul Colțești, adumbrit și el de impunătoarea Piatră a Secuiului, oferă priveliști de neuitat. Călătorului îi stă bine cu drumul spune un vechi proverb dar și mai bine îi stă când face un popas strașnic într-un loc de poveste, cu bucate așa de gustoase că te lingi pe degete și oameni așa de primitori că nu te-ai mai da dus. Parcă, parcă ai mai zăbovi un pic, ca să prinzi puteri precum eroii basmelor copilăriei. Ș-apoi, bag de seamă că unul dintre eroii din poveste chiar și-a găsit loc de odihnă în Ardeal, pe Valea Arieșului. Pe măsură ce te apropii, îl poți zări din depărtare, cum odihnește senin, cu cerul pe frunte, uriașul de calcar de la Rimetea. Stă în tihnă cu fața spre cer, străjuind împrejurimile. Piatra Secuiului din Munții Trascăului, pare a fi Sfarmă Piatră din poveștile lui Ispirescu. Întreg peisajul ce o înconjoară este desprins parcă dintr-o basm din acelea ce îți fac inima să tresare de emoție, chiar și dacă anii copilăriei sunt demult duși.

ro_RORomanian
15 MARTIE

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Vă așteptam cu drag pe 15 martie 2025, să ne bucurăm de povestea și valorile care ne aduc împreună.